Kdo je Kapko?

Dobrodošli pri meni. Sem Kapko, varuh čiste, zdrave in sveže vode. Moj svet je reka Rižana, kjer vodo pridobivajo tako ljudje kot živalice. Moja naloga je, da tako tudi ostane. Stopi v moj svet – naj postane tudi tvoj – in mi pomagaj ohranjati čisto pitno vodo.

Kaj bi počel danes?

1. Spreminjal svet

2. Raziskoval svet

Pokukajva dalje

Kapkova načela

Pred tabo je 5 Kapkovih načel. Nauči se jih in jih vestno uporabljaj. Posreduj jih tudi staršem in svojim prijateljem, da bomo skupaj še naprej pili svežo, zdravo in čisto vodo. Kapkov namig: s klikom na številko se ti bo izpisalo načelo, ki se skriva pod njo.

1

1. rožice

Ko čistiš akvarij, uporabi vodo iz akvarija za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako rožice prejmejo brezplačno in odlično gnojilo.

2

2. kapljanje

Ne dopuščaj kapljanja iz pip. Vsaka izgubljena kapljica vode je dragocena.

3

3. umivanje zob

Med umivanjem zob pipo redno zapiraš. Tako lahko prihraniš kar 18 litrov vode na minuto.

4

4. voda iz pipe

Večkrat dnevno si natoči in pij vodo iz pipe. Voda iz vodovodnega sistema je redno pregledovana in vedno sveža.

5

5. odpadki

Odpadke vselej odlagaj v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali vodotoke. Tako odvrženi odpadki dolgoročno onesnažujejo podtalnico in druge vire pitne vode.

Zakaj je voda tako dragocena?

Kapkova opozorila

Da boš razumel/a, kako varčevati, moraš najprej spoznati veliko o vodi. Sprehodiva se skozi sobice, kjer te čaka veliiiiko zanimivega.

1. kopalnica

Gospodinjstvo praviloma porabi med 130 do 200 litri vode na dan.
Že samo eno splakovanje wc-ja pa kar med 2 in 8 litri čiste pitne vode.

Pokukaj še v kuhinjo

2. kuhinja

Samo za kuhanje porabi povprečno slovensko gospodinjstvo 6 litrov vode na dan.

Koliko je pitne vode?

Vsa voda na zemlji

Kar 97 odstotka vse vode na Zemlji, je slane. Preostala 2,5 odstotka, pa predstavljata sladko vodo. Ampak pazi! 70% odstotkov od te sladke vode se skriva v ledenikih, ostala pa kot vlaga v zemlji in podtalnica. Torej nam ostane samo en čisto majčken, še ne cel odstotek tiste vode, ki jo lahko pijemo. Varujmo jo!

1%

Pitne
vode.

2%

Sladke
vode.

97%

Slane
vode.

Popiješ dovolj vode na dan?
Človek

Odrasel človek mora za normalno delovanje organizma vsak dan popiti 2 do 3 litre vode. To pomeni, da mora popiti približno 35 gramov vode na kilogram telesne teže.

Izračunaj koliko vode moraš popiti ti.

Porabimo preveč vode?

Vpiši svojo telesno težo

kg


Tole pa ne bo prava številka.

Dnevno moraš popiti l vode, ali približno vode po 2 decilitra.

5. poraba

Za ohranitev zadovoljive življenjske ravni porabi človek približno 80 litrov pitne vode na dan. V slovenskih gospodinjstvih porabimo od 130 do 200 litrov na člana. Če med prebivalstvo razdelimo tudi industrijsko porabo vode, pa moramo za slehernega med nami zagotoviti med 300 in 500 litri pitne vode na dan.

Je led voda?
6. Gostota

Voda ima največjo gostoto pri 4 stopinjah Celzija. Led na njeni površini plava, ker ima manjšo gostoto. Zato voda zmrzuje od zgoraj navzdol.

Voda je življenjskega pomena

7. Pomanjkanje vode

Pomanjkanje vode je za telo nevarnejše kot pomanjkanje hrane, saj je izguba vode za več kot 15 odstotkov telesne teže lahko smrtno nevarna.

Tukaj je še zanimivejše
Spremeni svet
 

Samo tako, da boš spreminjal sebe in bil zgled drugim, boš lahko spreminjal svet!

Te naučim varčevati?

Igraj se!

Čas za hec!
Kar najhitreje poišči čim več parov. Na zabavo pa lahko povabiš tudi prijatelje. Uživaj, potem pa brž za knjige :).

Brž
igraj
Nazaj
domov
Stopnja
1
Kapko uboga starše!
Tvoj čas
0’’
Najboljši čas te stopnje
0’ 18’’
Mali varčevalni ukrepi
Nekaj nasvetov za varčnejšo porabo vode
 • Medtem ko si čistiš zobe, zapri vodo.
 • Za mrzle napitke ne uporabljaj vode iz pipe. Namesto tega uporabi ledene kocke ali pa postavi vrč z vodo v hladilnik.
 • Porabi manj časa za prhanje in manj vode za kopel. Pozabavaj se: ko se boš prhal, meri čas, da boš videl, ali se lahko oprhaš v manj kot 5 minutah in ostaneš kljub temu čist.
Pri varčevanju ti lahko pomagata tudi mama in očka. Prosi ju, naj:
 • popravita pipo, iz katere kaplja (pri tem boste prihranili do 90 litrov vode na dan),
 • namestita varčevalno prho,
 • zalivata trato ali vrt zgodaj zjutraj ali pozno zvečer (tako bosta med zalivanjem zaradi manjšega izhlapevanja izgubila manj vode),
 • zapreta vodo iz gumijaste cevi, medtem ko pereta avto. Uporabita naj vedro vode, na koncu pa naj avto samo na hitro spereta z vodo iz cevi.
Navduši in preseneti svoje starše

Poišči očem skrita mesta, kjer pušča voda. To storiš takole. Odčitaj stanje na vodomeru. Nato dve uri ne uporabljaj vode. Znova odčitaj vodomer. Če se je stanje spremenilo, vam nekje v hiši pušča voda. Pomagaj staršem najti to mesto in odpraviti napako.

Pojdiva ustvarjat
Vodni krog

 
 
OPOZORILO, FLASH!
Šment, ne bo šlo. Za predvajanje tega filmčka obvesti starše, da potrebuješ Flash predvajalnik. Če si pa na mobilnih napravah, pa te žal ne podpirajo Flash vsebin. Kar brž jih pocukaj za rokav, naj ti pomagajo, da boš lahko nadaljeval z ogledom. Kapko pa obljubljam, da bom v bodoče uporabljal tehnologijo, ki jo boste lahko uporabljali vsi :).
 
Vodni krog

Voda v naravi nenehno kroži. Z izhlapevanjem iz rek in morij, se vodna para ali vodni hlapi dvigajo v zrak. V zraku se ohlajajo in zbirajo v oblake. Temu procesu pravimo kondenzacija. Voda iz oblakov se v obliki padavin (dežja, snega, toče) spet vrača na zemljo, v reke, morja in tam se vodni krog znova začne. Voda v vodnem krogu spreminja agregatna stanja – iz tekočega (dež, reka, podzemna voda) prehaja v plinasto (vodni hlapi, vodna para) in celo trdno stanje (sneg, sodra).

Pot pitne vode iz Rižanskega vodovoda se začne pri izviru reke Rižane. Zaradi hitrega teka vodnih tokov skozi apnenčast svet, izpiranja nečistoč iz tal in mikroorganizmov voda pri izviru ni pitna. Zaradi cestnega in železniškega prometa v neposredni bližini je izvir Rižane izjemno ogrožen.

Črpališče podtalnice

Izvir Rižane večji del leta daje zadostne količine vode, v poletnih mesecih pa presahne. Manjkajoče količine vode pridobivamo s črpanjem podtalnice prek črpališč , vendar so te količine podtalne vode omejene in ne zadoščajo za oskrbo celotnega obalnega območja. Manjkajočo vodo tako pridobivamo iz istrskega vodovoda, Buzet in kraškega vodovoda Sežana.

Voda, zajeta pri izviru Rižane, odteče po cevovodu v vodarno Rižana – v čistilno napravo.

Pitna voda nato odteče iz vodarne Rižana v skoraj 1000 km dolge vodovodne cevi. Oskrba više ležečih naselij obalnega zaledja je mogoča prek črpališč.

Vodovodni priključek

Vodna pot se prek razvejenega razdelilnega omrežja konča z vodovodnim priključkom, ki je namenjen posameznemu odjemalcu.

Voda je naravni vir, ki si ga delimo vsi. Ljudje uporabljamo vodo za številna opravila, za pitje, pranje, čiščenje in umivanje. S tem, ko se veča prebivalstvo v naši regiji, potrebujemo tudi vedno večje količine vode. Čeprav se pri Rižanskem vodovodu Koper zelo trudimo povečati zaloge vode, nam je včasih še vedno primanjkuje.

Spremeni svet

Več v besedi
Več v animaciji
Naredi sam

Pripravili smo ti navodilo za dva preprosta poskusa z vodo, ki ju lahko opraviš doma. Poskrbi pa, da bo prisotna odrasla oseba, ki bo poskus nadzorovala.

S klikom na spodnjo puščico se poigraj s poiskusi.

Poskus št. 1: Zakaj voda ne steče iz kozarca?

To je poskus z vodo, zato pazi, da ga ne boš izvajal pred računalnikom. Opravi ga nad kopalno kadjo ali umivalnikom.

Za poskus potrebuješ:

 • kozarec in
 • košček povoščenega papirja za peko ali igralno karto.

Kozarec primi v roko in ga do konca napolni z vodo ter čezenj previdno položi košček povoščenega papirja. Dlan druge roke položi čez papir in hitro obrni kozarec navzdol ter odmakni dlan.

Kaj se je zgodilo?

Voda ne bo stekla iz kozarca, čeprav je obrnjen navzdol. Zdi se, kot da je papir dovolj močan, da zadrži vodo v kozarcu. Pa je res papir tisti, ki vodo zadrži v kozarcu?

Mi, ki živimo na Zemlji, dihamo zrak. V vesolju, kjer ni zraka, pa je brezzračni prostor. Zrak obdaja Zemljo kot nekakšen ovoj. Mi živimo na dnu tega zračnega ovoja. Zrak ima svojo težo in pritiska na nas z vseh strani s tako silo, kot če bi bilo namesto zraka nad nami 10 metrov vode.

Tako zrak pritiska tudi na povoščen papir, z druge strani pa nanj pritiska voda, ki je v kozarcu. Vendar pa je vode v kozarcu le za kakšen decimeter, zrak z druge strani pa pritiska s silo 10 metrov vode.

Zakaj voda ne ostane v kozarcu, če ga ne pokrijemo s papirjem in ga le obrnemo? Takrat lahko zrak, ki je redkejši od vode, prodre v kozarec, voda pa odteče. To je pravzaprav dobro. Samo pomisli, kaj bi bilo, če bi v kozarec nalil sok, ko pa bi ga hotel spiti, sok ne bi hotel steči iz kozarca.

Poskus št. 2: Okrasi posodo za ribe.

Za poskus potrebuješ:

 • čopič,
 • nekaj tub tempera barve ali barve za steklo,
 • lonček vode,
 • krpo ali gobico in
 • posodo za ribe.

Najprej izberi svoje najljubše barve in nariši nekaj ribic na posodo za ribe.

Nato počakaj, da se ribice, ki si jih narisal, posušijo ter s svetlo zeleno in temno zeleno barvo nariši še alge.

Seveda lahko posodo okrasiš tudi čisto po svoje: narišeš lahko rože, sonce, korale ali kar koli drugega.

Se greva igrat?
Nazaj

Bravo pogumnež!

Na tej poti moraš pravilno odgovarjati na moja vprašanja. Ko napolniš kapljico, si zrel, da postaneš ambasador čiste pitne vode :). Pamet v roke in pot pod noge. Klikni na vprašaje in prični.

15

Izberi odgovor

Tvoj
odgovor