PRIPRAVILI SMO TI NAVODILO ZA DVA PREPROSTA POSKUSA Z VODO, KI JU LAHKO OPRAVIŠ DOMA. POSKRBI PA, DA BO PRISOTNA ODRASLA OSEBA, KI BO POSKUS NADZOROVALA.

KAPKOVE USTVARJALNICE

To je poskus z vodo, zato pazi, da ga ne boš izvajal pred računalnikom. Opravi ga nad kopalno kadjo ali umivalnikom.

Za poskus potrebuješ:

  • kozarec in
  • košček povoščenega papirja za peko ali igralno karto.

Kozarec primi v roko in ga do konca napolni z vodo ter čezenj previdno položi košček povoščenega papirja. Dlan druge roke položi čez papir in hitro obrni kozarec navzdol ter odmakni dlan.

Kaj se je zgodilo?

Voda ne bo stekla iz kozarca, čeprav je obrnjen navzdol. Zdi se, kot da je papir dovolj močan, da zadrži vodo v kozarcu. Pa je res papir tisti, ki vodo zadrži v kozarcu?

Mi, ki živimo na Zemlji, dihamo zrak. V vesolju, kjer ni zraka, pa je brezzračni prostor. Zrak obdaja Zemljo kot nekakšen ovoj. Mi živimo na dnu tega zračnega ovoja. Zrak ima svojo težo in pritiska na nas z vseh strani s tako silo, kot če bi bilo namesto zraka nad nami 10 metrov vode. Tako zrak pritiska tudi na povoščen papir, z druge strani pa nanj pritiska voda, ki je v kozarcu. Vendar pa je vode v kozarcu le za kakšen decimeter, zrak z druge strani pa pritiska s silo 10 metrov vode.

Zakaj voda ne ostane v kozarcu, če ga ne pokrijemo s papirjem in ga le obrnemo? Takrat lahko zrak, ki je redkejši od vode, prodre v kozarec, voda pa odteče. To je pravzaprav dobro. Samo pomisli, kaj bi bilo, če bi v kozarec nalil sok, ko pa bi ga hotel spiti, sok ne bi hotel steči iz kozarca.

Za poskus potrebuješ:

  • čopič,
  • nekaj tub tempera barve ali barve za steklo,
  • lonček vode,
  • krpo ali gobico in
  • posodo za ribe.

Najprej izberi svoje najljubše barve in nariši nekaj ribic na posodo za ribe.

Nato počakaj, da se ribice, ki si jih narisal, posušijo ter s svetlo zeleno in temno zeleno barvo nariši še alge.

Seveda lahko posodo okrasiš tudi čisto po svoje: narišeš lahko rože, sonce, korale ali kar koli drugega.

ČE BI RAD IZVEDEL ŠE VEČ POBRKSAJ PO REVIJI KAPKOČASNIK